Uniform Pensioenoverzicht (UPO)

Ieder jaar ontvangt u een persoonlijk pensioenoverzicht van uw pensioenfonds: het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Het UPO is een beknopt overzicht en sluit goed aan bij het Pensioen 1-2-3. Zo kunt u eenvoudig informatie terugvinden op onze website. Uw UPO kunt u binnenkort terugvinden in MijnNPFPensioen. 

Als u met pensioen bent, krijgt u geen salaris meer. In plaats daarvan krijgt u pensioen. Uw pensioen is dus uw inkomen voor later. Belangrijk genoeg om een aantal zaken over uw pensioen te begrijpen! 

Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) geeft antwoord op belangrijke pensioenvragen.

Veelgestelde vragen over het Uniform Pensioenoverzicht (UPO)

Elk kaar ontvangt u het UPO in uw digitaal dossier in MijnNPFpensioen. Hebt u aangeven liever post te ontvangen? Dan krijgt u het UPO elk jaar toegestuurd als u een pensioenuitkering ontvangt, of 1 keer per vijf jaar als u nog geen pensioen ontvangt.

Op het UPO ziet u bij ‘Hoeveel pensioen heeft u opgebouwd’ het pensioen dat u naar verwachting krijgt als u met pensioen gaat. De pensioenbedragen zijn bruto per jaar. U kiest zelf wanneer u met pensioen gaat. Indien u eerder met pensioen wil dan wordt uw pensioen wel lager. De vuistregel is dat uw pensioen zo’n 7% lager wordt als u 1 jaar eerder met pensioen gaat. 

Maakt u zich zorgen of u het wel vol gaat houden om tot uw pensioenrichtdatum te blijven werken? Of verwacht u dat het inkomensverlies te groot is als u eerder stopt met werken?

Dan kan deeltijdpensioen een uitkomst bieden. U gaat dan wat minder werken en krijgt alvast een gedeelte van uw pensioen.

Waarschijnlijk denkt u er liever niet over na. Toch is het goed om er juist nu even bij stil te staan. Hoe blijft uw partner in financieel opzicht achter als u overlijdt? Uw inkomen valt weg, terwijl de hypotheek, energierekening, boodschappen en andere vaste lasten gewoon betaald moeten worden.

Via het pensioenfonds is er daarom een uitkering geregeld voor uw partner. Op uw UPO ziet u bij ‘Wat krijgt uw partner als u overlijdt’ het bedrag dat uw partner de rest van zijn of haar leven krijgt als u overlijdt. 

Nu betaalt u uw uitgaven met uw salaris. Later als u met pensioen bent, betaalt u uw uitgaven met uw pensioen. Of u later genoeg pensioen krijgt, is dus erg afhankelijk van uw gewenste uitgaven. Als u al een idee heeft van uw uitgaven later, kunt u dat bedrag vergelijken met het pensioen dat u waarschijnlijk gaat krijgen.

Heeft u nog geen idee van uw uitgaven later?

Vergelijk het pensioen dat u netto krijgt eens met uw huidige netto salaris. Uw netto pensioen vindt u op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Vergeet niet dat u – naast het pensioen van Nedlloyd Pensioenfonds ook AOW krijgt en misschien ook wel een pensioen van uw vorige werkgevers. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl ziet u ook precies van wie u hoeveel krijgt. 

Uw UPO is gebaseerd op de gegevens die bij ons bekend zijn op 1 januari. Het kan zijn dat er na 1 januari iets is veranderd in uw persoonlijke situatie. Deze veranderingen zijn niet op uw UPO van dit jaar verwerkt. Deze zijn pas zichtbaar op uw UPO van volgend jaar.

Uw pensioen kan mee- of tegenvallen door verschillende ontwikkelingen waar u geen invloed op hebt. Om u daar meer inzicht over te geven, vindt u sinds 2020 drie scenario’s op uw UPO. De bedragen die u daar ziet berekenen we ieder jaar opnieuw op basis van inflatie, renteontwikkelingen en beleggingsrendement. De regels om de berekeningen te maken worden bepaald door De Nederlandsche Bank.

Schip